Tyringe skolmuseum har en ny hemsida nu. Gerardo Fontecilla-Bonnet, en av medarbetare, har stått för detta stora arbete. Det blir "Öppet hus" på söndag den 23 oktober kl 13-15. Under våren renoverades katedern/orgeln så att den är i spelbart skick, vilket möjliggjordes genom gott samarbete med kyrkan i Tyringe, kantor Ingvar Albihn och hans kontakter. Ni hälsas därför välkomna till invigning av orgeln! Ingvar Albihn kommer att spela för oss. Kanske blir det någon psalm också med tanke på vad orgeln användes till förr i tiden! Under eftermiddagen kommer Gerardo att presentera hemsidan också.
Läs mer på www.tyringeskolmuseum.com
2022 10 08
Bli Stödmedlem!
Vill du vara med och stödja Tyringe Skolmuseum?
Det går bra att lösa stödmedlem 20;- /andel på bankgiro 687-9456 eller swisha på 123 624 6409.
OBS Glöm inte att skriva namn.
FÖRENINGEN TYRINGE SKOLMUSEUM
BAKGRUND. Vid skolnedläggningar inom ”gamla” Tyringe kommun har intressant, äldre materiel samlats in till centralorten. Tillsammans med skolledare genom åren var vaktmästare Gösta Parnfelt den sammanhållande kraften när det gällde att spara det gamla. Det är inredningar från klassrum, en stor mängd undervisningsmateriel: planscher, kartor samt olika illustrationsmateriel som använts för att underlätta inlärningen. Inför folkskolans 150-årsjubileum beslöt en grupp intresserade att öppna ett skolmuseum. I gruppen ingick Gun Olofsson och Agneta Johnson båda lärare på Vedhyggeskolan, Sven-Ingvar Jönsson studierektor samt den självskrivne Gösta Parnfelt. Våren 1992 klippte Gösta högtidligt bandet vid dörren in till museilokalen. Gösta utsågs till museiintendent och var den som visade museet när så önskades.
År 2004 startades en genomgripande renovering av skolan. Vid planeringen bestämdes att museilokalen skulle renoveras till gammal stil med podiet kvar, med panel på väggarna och matta så lik forna tiders som möjligt. De gamla spegeldörrarna behölls och armaturer inköptes i gammalt utförande. Under tiden för renoveringen fick inventarierna flyttas men när den första etappen var klar för återinvigning kunde de flyttas tillbaka. Tyvärr fanns gruppen inte kvar och kunde ta tag i återställandet och det dröjde ända till januari 2012 innan arbetet med museet kunde gå igång igen. Återinvigning gjordes vid Tyringedagarna i maj 2012 och bandet klipptes av tidigare rektor Göte Lundbladh, även han historiskt skolintresserad. I maj 2014 bildades föreningen Tyringe Skolmuseum. Skolan äger inventarierna men föreningen driver iordningsställandet och marknadsföringen. Skolmuseet flyttades sommaren 2016 från 3:e våningen till f d Skolvaktmästarebostaden i hörnet Malmövägen/Skolgatan.
Gösta Parnfelt och Agneta Johnsson
På bilden till vänster ser ni Gösta Parnfelt och Agneta Johnsson från invigning 1992. Under sina år som skolvaktmästaren samlade han in saker från olika skolor i området. Skolmuseum vill ha lite uppgifter om Harry Sjöberg, så om det är någon som kan mer om honom så är ni välkomna att kontakta Sven-Ingvar. |
Ja, nu är det ett tag sedan. Vi på Skolmuseet har haft sommarlov helt enkelt. På torsdag startar höstterminen med en studieresa till bl a Helsingborgs Skolmuseum. Den 22 börjar vi med höstens arbete kl 9-12 och varje torsdag framöver och då tar vi även emot besök. Höstens första stora begivenhet blir nostalgiträff för nuvarande och tidigare personal vid Finja, Hörja, Röke, V Torup och Matteröds skolor, se bifogad inbjudan! Kan vi hjälpas åt att tipsa om denna träff!! Välkomna till en trevlig höst!
Tyringe Skolmuseum
Sven-Ingvar Jönsson
2019 08 07
Skolmuseum 25 år - Årsmötet
Här kommer en rapport från årsmötet! Eftersom det i år är 25 år sedan skolmuseet invigdes var det glädjande att kunna välkomna två av de personer som ingick i gruppen som var med och inrättade museet, Gun Olofsson och Agneta Johnsson. Med var också rektorn vid den tidpunkten Allan Nyberg. Årsmötesförhandlingarna avklarades i rask takt. Ekonomin är god och det blev idel omval. Målsättning och budget kopplad till målsättningen fastställdes. Fikan därefter uppskattades. Kvällen avslutades med att visa filmen från skolmuseets invigning i maj 1992. Det var den första officiella visningen och även om kvaliteten på filmen inte var den bästa, så var det trevligt.
Sven-Ingvar Jönsson
Foto Ingalill Jönsson (tryck på bilden om du vill se den i större format)
2016 01 26
Våra nya lokaler - Hörnet Malmövägen/Skolgatan
Vi är nu installerade i våra nya lokaler i gamla skolvaktmästerebostaden i hörnet Malmövägen/Skolgatan. Vårt första Öppet Hus i de nya lokalerna var lördagen den 15 oktober och ett trettiotal besökare hedrades oss med sin närvaro. Denna första gång visade vi bara de nya lokalerna och inte de tre skyddsrummen nere på högstadiet. Det var roligt att visa upp den nya utställningen! Kvadratmeterantalet är större men klassrummet som skolsal har blivit mindre men det fungerar och vi är nöjda!
2016 11 21
Tyringe skolmuseum stödmedlemslotteriet
Årets dragning i Tyringe skolmuseums stödlotteri är nu fullgjord. Under överinseende av vår revisor Rolf Rantzow drogs vinnarna fram. 266 andelar var sålda och 20 skolplanscher lottades ut. På julskyltningssöndagen håller Skolmuseet öppet kl 14-16 och direkt i anslutning efter kl 16 sker vinstutdelningen i skolans café. Vi inleder med glögg och pepparkakor.
2016 11 10
TYRINGE SKOLMUSEUM flyttar!
Sista chansen att se skolmuseet i de ursprungliga lokalerna! ÖPPET HUS lördagen den 14 maj kl 10-12 på 3:e våningen i den gamla skolbyggnaden utmed Malmövägen. För lite drygt en månad sedan blev vi kontaktade av skol- och förvaltningsledning angående skolmuseets lokaler på tredje våningen i den äldsta skolbyggnaden. Det är de lokaler som inrymmer det gammaldags utrustade klassrummet och som 2004 renoverades i gammal stil för just ändamålet skolmuseum, se foton ovan. Anledningen till kontakten var att skolans elevantal ökar kraftigt delvis beroende på asylinvandringen och att skolan därmed har behov av muséelokalerna för undervisningsändamål och att vi därmed behöver flytta. Tyringe Skolmuseum erbjuds nu att flytta skolmuseet från 3:e våningen till det som idag är Musikskolans hus och som ligger i hörnet av skolgården utmed Malmövägen. Vi har accepterat detta bud även om vi hade tyckt att vi gärna hade velat vara kvar där vi är idag. Vi kommer att disponera första våningen för vårt ändamål och tror och hoppas att det kan bli bra där också. Vi kommer att dela huset med Musik- och Kulturskolan, som kommer att använda andra våningen. Flytten kommer att ske i juni månad. Lokalerna nere på högstadiet berörs inte av någon flytt. Av ovanstående anledning kommer vi ha ett extra ÖPPET HUS lördagen den 14 maj kl 10-12 och då bara uppe på 3:e våningen, detta för att ge de som önskar att se skolmuseet en sista gång i de ursprungliga lokalerna den möjligheten. I oktober kommer vi ha Öppet Hus som vanligt, men då i nya lokaler. Vi återkommer med vidare information.
Tyringe 2016 05 03
Styrelsen genom Sven-Ingvar, ordförande
Foto Ingalill Jönsson
Det blev ett lyckat öppethållande för Tyringe Skolmuseum i lördags!
Ett drygt 20-tal intresserade besökare tittade på de utställda klassfotona och skrev in namn på namnlistorna, se foto. En av våra besökare överräckte även en karta utgiven av Stockholmstidningen, se foto. Uppe i museet hann vi med att guida och berätta om vårt skolmateriel och intresset var verkligen stort! Efter att ha skrivit in sig i gästboken med stålpenna, fyllde många även i talongen för vårt stödmedlemslotteri, 36 st noga räknat. Till fikat i rummet intill kunde man titta på bildspel på våra skolplanscher. Även våra samlingar av skolplanscher och kartor nere i skyddsrummen väckte stort intresse.
2016 03 18
Foto Ingalill Jönsson
Text Sven-Ingvar Jönsson
Tyringe Skolmuseums första vinstutdelning
Under julskyltningssöndagen hade Tyringe Skolmuseum öppet ett par timmar på eftermiddagen. Ett femtontal personer kom och visade väldigt stort intresse för våra utställningar. I vanlig ordning möttes man av klassfotoutställning i foajén på väg upp till museet. Nere i högstadiebyggnaden ett bildspel på våra många skolplanscher på väg ner till de tre skyddsrummen med skolplanscher, rullplanscher och kartor i stort antal. Julskyltningssöndagens öppethållande avslutades i skolans café där 42 skolplanscher ur dubblettsamlingen fanns utställda. Efter inledning med glögg och pepparkakor så vidtog utdelning av vinster i stödmedlemslotteriet. 271 andelar var sålda till 80 medlemmar. 23 vinnare fick välja sin favorit bland de utställda planscherna. Här Kerstin Göransson som var den förste som fick välja och valet föll på den trevliga fågelplanschen.
Foto Ingalill Jönsson
Text Sven-Ingvar Jönsson
2015 12 01
Stort intresse för Tyringe skolmuseums öppethållande
Lördagen den 10 oktober var en trevlig dag för öppethållandet av Tyringe skolmuseum. På två timmar hade vi ett trettiotal väldigt intresserade besökare, från både nära håll men även några från t ex Malmö. Besökarna möttes i foajén av skärmar med klassfoton från olika tider. Klasslistor fylldes med namn på elever i olika klasser. Med hiss kan man ta sig till våning 3 och museet i form av ett gammeldags klassrum fyllt med bänkar från olika tider och i olika utförande. Det finns mycket att titta på av allehanda undervisningsmateriel med stor pedagogisk finess. Att skriva sitt namn i gästboken med stålpenna doppad i bläckhorn väcker för många gamla minnen. Utöver själva muséelokalen finns i högstadiebyggnadenskällare tre skyddsrum fulla med gammalt skolmateriel. På väg in till källaren träffade besökarna på ett bildspel med våra skolplanscher. Alla planscher är nämligen fotograferade och inlagda i en databas över skolplanscherna. Nere i skyddsrummen stöter man först på ett rum fyllt med 1500 skolplanscher. Imponerande många och väldigt fina! I skyddsrum två träffar man på allehanda tekniska hjälpmedel både inom audiovisuella och naturorienterade områden och till sist ett rum fullt med rullplanscher och kartor. Besökarna erbjöds också att köpa stödmedlemslotter á 20 kr med möjlighet att vinna en skolplansch ur dublettsamlingen med dragning v 45 och med vinstutdelning på julskyltningssöndagen kl 16. Ta gärna kontakt med oss för stödmedlemslotter eller sätt in det antal tjugor som du vill bidra med på bg 687-9456. Ange namn och tel. nr. Ju fler stödmedlemslotter ju större vinstchans! Välkomna den 29 november då vi har öppet nästa gång!
Foto Ingalill Jönsson
Text Sven-Ingvar Jönsson
2015 10 13
SKOLJUBILEUM 30-31 MAJ - FOLKSKOLEBYGGNADEN 100 ÅR
På skolans gymnastiksal blev det utställning av skolplanscher på fredag kl 14-16 och på lördag 12-16 och då var det också öppet på Skolmuseet. Tipspromenad mellan Tyringe Museum och skolan blev det också.
2014 06 03
Tyringe skola 100 år!
Stort jubileumsöppethållande i skolmuseet den 31 maj, under Tyringedagarna, kl 11.00
Folkskolan 100 år – lite skolhistorik Hässleholm fyller 100 år och det är en stor händelse som kommer att uppmärksammas hela året i vår kommun! I Tyringe har vi en egen hundraåring! Folkskolebyggnaden den äldsta delen utmed Malmövägen fyller 100 år, men ändå är den inte Tyringes äldsta skolbyggnad. 1902 invigdes nämligen Tyringe småskola på den plats där Vårdcentralen ligger idag. En annan ännu äldre skola som fanns i Tyringe var Tvärskogs skola, då belägen längs gamla Finjavägen precis efter kyrkogården mot Finja ute i Tvärskog. Denna ursprungliga boningslänga flyttades från Vedema under 1870-talet till Tvärskog och kom att bli Tvärskogs skola och tjänade som skola för årskurserna 1-6 fram till Tyringe Småskola byggdes 1902. Efter det fram till avvecklingen fanns årskurserna 4-6 på skolan. Sista skolklassen på denna skola gick ut år 1964 och flyttades inför årskurs 6 till Tyringe skola. Gunnel Rolf var läraren för klassen större delen av året. Tvärskogs skola stod sedan tom fram till rivningen i slutet av 1980-talet. Folkskolebyggnadens utseende och funktion har ändrats ett antal gånger genom årens lopp. Vid invigningen fanns ingen takkupa överst i mitten utan den tillkom troligen under 1920-talet . Av gammal litteratur framgår att skolan snabbt blev för trång och första tillbyggnaden skedde då en flygel tillbyggdes 1945 med den östvästliga delen. Ytterligare senare tillkom gymnastikbyggnaden. Den gamla revs 1946. En modernisering och renovering gjordes i slutet av 1960-talet. Den gula paviljongen(numera röda) byggdes 1959 och hade även lektionssal i suterrängplanet, där idag vaktmästarna huserar. Högstadiedelen med två byggnader i vinkel med matsal/aula togs i bruk 1962. Expeditionsbyggnaden tillkom 1961 och inrymde från början förutom expedition även skolhälsovård med omklädningsrum för vardera flickor och pojkar. I östra delen fanns sal för hushållsundervisning och maskinskrivning. Vedhyggeskolan byggdes 1960 och användes under åren 1960-70 som yrkesskola. En tillbyggnad gjordes 1964 med en skolverkstad, där Vedhyggeskolan idag har matsal. Sedan 1970 har Vedhyggeskolan tjänat som skola för de lägre årskurserna samt även för fritidsverksamhet under ett antal år. Den gamla småskolan revs i början av 1970-talet för att ge plats åt dagens vårdcentral, som togs i bruk 1973. Under ett antal år användes den lilla skolbyggnaden vid dagens vårdcentral, som idag utgör Montessoriförskolan Solens lokaler även för undervisning av mellanstadieklasser och i källaren med slöjdundervisning. Den byggnaden byggdes under 1950-talet. Skolbyggnaderna i Tyringe - den äldsta delen byggd 1914, vinkelbyggnaden med påbyggda gymnastiksalen, högstadiedelen i vinkel samt expeditionsbyggnaden genomgick en genomgripande renovering under åren 2004-2007. Renoveringen skedde etappvis medan undervisningen kunde pågå som vanligt i övriga delar. Nämnas kan att från slutet 1970-talet har elever från Tyringe bussats ut till skolorna i Matteröd och V Torup för att bland annat klara de utökade lokalbehov som fanns i Tyringe samt för att skapa ett bättre elevunderlag för de två bygdeskolorna. Till V Torup sker detta än idag medan det avslutades för Matteröds del 2010 då skolan stängdes.
Skolmuseum jobbar på!
Jörgen Garp, Bo Johansson, Dan Bramer och Sven-Ingvar Jönsson (från vänster) är de fyra eldsjälar som håller på med Skolmuséet. De samlas varje tisdag förmiddag i Tyringes skola för att jobba med detta. Just nu är de i källarutrymmen, i skyddsrummen, och gör iordning, städar, fixar, sorterar och går igenom bl. a. kartor, planscher och olika "Audiovisuella" prylar från gångna tider. Meningen är att visa den här delen för allmänheten så småningom och skolbarnen så klart. Med tiden vill de att allt ska samlas under ett och samma tak.
Skolmuseum kommer att vara öppet kl 13.00 - 16.00 för allmänheten söndag den 2 december, samma dag som Lions Julmarknad på torget. Det finns också möjligheter att se det när som helst. Kontakta då någon av det ansvariga.
Text och bild Bert Wilnerzon
2013 11 07
Julmarknaden 2012
Ca 60 personer jämt fördelade över de tre timmarna kom till skolmuset. Man tog sig god tid att prata och titta i de olika rummen och alla verkade nöjda. Det blev en bra mix med skolofotoutställning och skolplanscher. Denna gång hade vi på tredje våningen och i foajén. Till tyringedagarna räknar vi med att ha utsällning i de olika klasssrummen i hela byggnaden dessutom, precis som i våras.
Sven-Ingvar Jönsson
2012 12 04 Ang det fortsatta arbetet på muséet så har det inte blivit så mycket i höst. Vi böärjade sent och nu har jag varit inne och vikarierat två veckor som rektor och ska fortsätta till jul, så det blir inte förrän på det nya året som vi kör igång igen. Det vi har gjort är att göra i ordning bland kartor, sortera och dela upp. Sen ska vi försöka samla alla muséeföremål antingen i muséelokalen eller i tre förrådsutrymmen som vi kan disponera. Vi återkommer till dig när vi fått lite bättre ordning och reda på allt och när vi ska gå in i nästa fas med fotografering och dokumentation.
Tyringedagarna 2012
Lördag 19 maj - Återinvigning av Skolmuseet. Göte Lundbladh, tidigare rektor vid Tyringe skolområde, klipper bandet.
Här kommer resultatet från tipstävlingen kring fåglar.
1 Sven-Ove Hermansson 13 rätt
2. Ann Jonsson 12 rätt
3. Palle Nordström 12 rätt
Utslagsfråga: Asken innehöll 140 stift till stålpennan
Vinnarna erhåller presentkort från Hemköp, Tyringe
Sven-Ingvar Jönsson
Bild Bert Wilnerzon
2012 04 12
Tyringe Skolmuseum öppnar igen under Tyringedagarna
Under Tyringedagarna, lördag den 19:e kl 11.00, kommer Skolmuseum att vara öppet för allmänheten. Just nu så städas det och görs iordning av en grupp fd. lärare och andra med Sven-Ingvar Jönsson och Dan Brammer bl.a. Förutom skolmöbler, planscher och studiematerial kommer det också att visas klassfoton från Rosengrens arkiv. Hjälp till att identifiera vem är vem i dessa bilder. Museet finns på översta våningen i den äldsta byggnaden, vid Malmövägen.
Text och bild Bert Wilnerzon
2012 04 12